Şanzıman Nedir? Şanzıman Bakımı Nasıl Yapılır?
Aracınızın önemli parçalarından olan şanzıman nedir? Şanzımanın araçtaki görevi nedir? Şanzıman bakımı nasıl yapılır? Kaç çeşit şanzıman vardır?
Şanzıman Nedir?
Araçlarınız hayati parçalarından olan şanzıman, motordan aldığı hareketi tork değeri kadar, güç aktarma organları olan şaft ve diferansiyele ileten düzendir. Özetle, şanzıman arabanın istenen hızda hareket etttirilmesi için gerekli olan dişliler topluluğuna denilir.
Araçta Şanzımanın Görevi Nedir?
- Aracınız dururken çalışır halde kalması şanzıman sayesinde olur.
- Aracınızın hızına göre motor ve tekerlekler arasında gerekli olan dişli oranlarını şanzıman ayarlar.
- Uygun vites seçimi ile yüksek hızlarda bile ekonomik sürüş şanzımanın görevidir.
- Aracınızla geri gitmeniz gerektiğinde bu işlemi de şanzıman aracılığı ile gerçekleştirirsiniz.
- Debriyaj sisteminin devreye girmesi ile şanzıman araç motorunun yükünü azaltır. Siz debriyaj pedalına bastığınızda motor güzü ile tekerlekler arasındaki güç kesilir.
- Motor için tehlikeli sayılan devir aralığından uzak durulması ve verimli bir şekilde motorun kullanılması şanzıman sistemi aracılığı ile gerçekleştirilir.
- Yokuş ve rampada aracın park halinden çıkarılıp kontrollü şekilde hareket ettirilmesi şanzıman aracılığı ile yapılır.
Arızalı Şanzıman Nelere Sebep Olur?
- Arızalı ya da görevini tam yapamayan şanzıman aracınız aniden durmasına sebep olabilir.
- Özellikle yoğun trafikte, sık sık stop etmeler yaşanabilir.
- Gerekli devire ulaşmak için motora daha fazla yük binmesine neden olabilir.
şanzıman bakımı nasıl yapılır?
Şanzıman bakımında esas olan yağ kaçağı kontrolüdür. Periyodik bakımlarda yap kaçağı kontrolü olası büyük arızalardan sizi koruyabilir.
Aracınızın üreticisi tarafından önerilen marka ve miktar ile şanzıman yağını her 40 bin kilometrede bir değiştirilmelidir. Olası yağ kaçaklarında yetkili ve uzman bir serviste derhal müdahale edilmelidir.Ayrıca aracınızın kontrol edilerek değiştirilmesi gereken önemli şanzıman sistemi parçaları kavram parçalarıdır. Baskı balata ya da debriyaj balatası olarak bilinen bu parçalar kullanım ömürleri dolduğunda mutlaka değiştirilmelidir.